Loosdrechtse Plassen
De Loosdrechtse plassen liggen als groene parels tussen Amsterdam en Utrecht. De plassen zijn ontstaan door veenwinning in het verleden. De turf (gedroogde veen) werd gebruikt om huizen mee te verwarmen. De uitgegraven gebieden liepen vol water en zo ontstond een bijzonder waterlandschap. Doordat niet alles tegelijk werd afgegraven ontstonden er meerdere plassen, vandaar het meervoud. Intussen zijn de meeeste plassen met elkaar verbonden doordat de oorspronkelijke dijken door natuurgeweld zijn doorgebroken en later ook zijn weggegraven voor het optimaliseren voor de watersport. Het gebied kenmerkt zich voor de watersport als een ruim vaargebied met vele eilandjes, dijken en rietkragen. Langs de oevers staan veel rustieke huizen en op de eilanden staan bomen. Loosdrecht heeft een open verbinding met de Vecht. Tijdens een paar mooie zomerdagen in het weekend kan het druk zijn op het water. Verder is het hier altijd rustig.
Vinkeveense Plassen
De Vinkeveense Plassen, een ongekend mooi natuur- en watersportgebied, is vanaf de Gouden Eeuw ontstaan door de winning van turf ten behoeve van Amsterdam. De plassen zijn verbonden met de rivier de Amstel, waarover de turf naar Amsterdam werd vervoerd. De plassen zijn bijzonder diep, op sommige stukken 53 meter, dieper dan grote delen van de Noordzee! Vinkeveen kenmerkt zich door zeer schoon en helder water en veel langwerpige eilanden langs de randen van een weids vaargebied. De plassen zijn vanaf Utrecht en vanaf Amsterdam in 20 minuten te bereiken. Meestal is het hier een oase van rust, hoewel het ook hier op 5-6 mooie zomerdagen in het weekend druk kan zijn. Terwijl de plassen mooi ruim zijn en een zeer gevarieerd vaar- en oefengebied bieden, is hier het knusse, vriendelijke karakter typerend.
Kagerplassen
Vlakbij Leiden en op 30 minuten van Amsterdam en Den Haag bevinden zich de Kagerplassen. Het oudste watersportgebied van Midden Nederland. Na inpoldering van de haarlemmermeer zijn de Kagerplassen als restant ontstaan. De Haarlemmermeer veranderde grotendeels in land, maar de huidige plassen bleven over en dienden als boezems om het overtollige water op te vangen. Inmiddels hebben de plassen deze functie al lang verloren. Nu is het een heerlijk watersportgebied in een kenmerkend oer-hollands landschap. Een open gebied met plassen, vaarten en sloten. Van oever tot oever niet zo weids als de Loosdrechtse- of Vinkeveense plassen, maar daardoor zeker niet minder mooi. Grazende koeien langs de kant, veel historische molens langs de oevers. Bruggen en sloten. De begroeing is op veel plaatsen laag en in de vorm van wuivende rietkragen, waardoor het een goed oefengebied voor zeilers is. Een beetje Friesland, maar dan in het klein. De zeilschool bevind zich op Kaag-eiland waar je alleen met een pontje kan komen. Zeer idyllisch en rustiek. Op de plassen rondom de Kaag is het eigenlijk altijd rustig, hoewel het op een paar warme zomerdagen in het weekend druk kan zijn.
IJsselmeer en Friese meren
Met onze kajuitjachten zeilen we op het IJsselmeer, op het Markermeer en op de Friese meren.
De Friese binnenmeren zijn zeer gevarieerd en groots in een prachtig Hollands landschap. Het gebied kenmerkt zich door een variatie van sloten, vaarten en meren. Achter elke rietkraag een nieuw vergezicht en mooie dorpjes die in het voorjaar weer uit de winterslaap ontwaken. Zeer veel oefengelegenheid. Niet alleen zeiltechnieken, maar ook veel manoeuvreren in havens en in sluizen etc. En dan het IJsselmeer, groot en machtig als een binnenzee. Is uitermate geschikt om met een kajuitjacht te oefenen op het varen van grotere stukken en het navigeren. Prachtige natuur, grote zwermen vogels, vissersboten en historische Zuiderzee stadjes vormen het decor. Onze zeillessen starten meestal vanuit Lemmer, in een uurtje te bereiken vanaf Utrecht en Amsterdam. Lemmer zelf is een idyllisch Zuiderzee stadje en ligt zeer goed als uitvalsbasis. Hier kun je nl. altijd kiezen voor het open water van het IJsselmeer, of de meer beschutte binnenwateren van Friesland.