Veel gestelde vragen

Algemeen en administratie

Ja, we zijn aangesloten bij het CWO. Al onze instructeurs hebben een CWO-instructeursdiploma en voor de kielboot lessen geven we ook CWO diploma's uit. Voor onze privé-kajuitjachtcursussen wordt altijd een maatwerkprogramma in elkaar gesleuteld. Dat kán het CWO programma zijn. Vaak wordt echter een afwijkend programma gevraagd, zoals een gezinscursus, waardoor we besloten hebben geen CWO diploma's voor kajuitjachtzeilen uit te geven, maar een FlexSail zeilcertificaat. De kwaliteit van al onze zeilcursussen is hoe dan ook van zeer hoog niveau.

Als je tijdens het boeken voor 'betaling met iDEAL' gekozen hebt en de betaling is om één of andere reden niet afgerond, neem dan contact met ons op en vraag een betaallink waarmee je het nogmaals kunt proberen.
Als je bij het afronden van de boeking hebt gekozen om te betalen via een overschrijving, dan heb je als het goed is een e-mail gekregen waarin de betaalinstructies staan.
Heb je geen e-mail ontvangen of blijft het probleem zich voordoen, neem dan contact op KLIK HIER Controleer ook je Spam!

Als je op de website een boeking hebt gemaakt, dan heb je een bevestigingsmelding op je beeldscherm gezien. Daarna krijg je ook direct één of meerdere e-mails ter bevestiging en met aanvullende informatie. Heb je geen enkele e-mail ontvangen? neem dan direct contact op KLIK HIER. Controleer ook je Spam!

Dat kan eenvoudig via de website. Ga naar de rubriek "prijzen en beschikbaarheid" en kies daar het soort zeilcursus die je wilt volgen. Je kunt vervolgens op "boek nu" of op een vergelijkbare knop drukken. Op een volgend scherm verschijnt dan een kalender waar je je dagen kunt kiezen en de boeking kunt afronden.

Als je je inschrijft voor een zeilcursus dan vinden we het prettig als je direct bij de boeking betaalt. Je kunt dit doen via iDEAL, of eventueel met een bankoverschrijving. Het boekingsproces leidt je daar doorheen. Heb je een zeilcursus geboekt voor een totaalbedrag van €1.000,- of meer, dan kun je desgewenst in termijnen betalen. Neem dan even contact met ons op.

Neem zo snel mogelijk contact met ons op als dit dreigt te gaan spelen. De meeste wijzigingen kunnen we flexibel oplossen maar er kunnen kosten aan verbonden zijn. In onze algemene voorwaarden staan onze wijzigings- en annuleringsvoorwaarden uitgebreid beschreven. Om deze te bekijken, KLIK HIER

De boten die we gebruiken zijn tegen schade verzekerd en tevens is door FlexSail een W.A. verzekering afgesloten, dus je hoeft je voor schade aan de eigen boot en schade jegens derden geen zorgen te maken. Voor het overige neem je deel op eigen risico. Sluit eventueel een reis- en ongevallenverzekering af.

Als je een boeking hebt gemaakt én deze betaald hebt, dan sturen we je een e-mail met aanvullende informatie. Daarin staat het adres van de zeillocatie en allerlei nuttige informatie ter voorbereiding. Heb je betaald en nog geen informatie ontvangen, neem dan zo snel mogelijk contact op. KLIK HIER Controleer ook je Spam!

1. Zoek op de website een cursus uit.
2. Kies in de boekingsagenda een datum en vul alle gegevens in.
3. Vul op de betaalpagina de vouchercode van je cadeaubon in. Heb je geen vouchercode of werkt deze niet, neem dan contact op.
4. Bevestig de boeking en betaal alleen het eventueel resterende bedrag.
5. Je ontvangt per e-mail nadere info.

Jammer dat je er nog niet eerder aan toe gekomen bent om te komen zeilen, maar geen nood, je kunt de bon voor een jaar verlengen. Neem contact op KLIK HIER. Voor een cadeaubon met een vast bedrag is verlengen kosteloos, voor het verlengen van een cadeaubon voor een bepaald product vragen we een kleine vergoeding.

Ja, we doen geen gekke dingen met je gegevens. We verkopen je gegevens bijvoorbeeld niet aan anderen en je krijgt ook geen cookie gestuurde advertenties van ons te zien. Ons privacy statement vind je HIER

Bah, niet leuk voor je! We gaan proberen dat naar jouw tevredenheid op te lossen. Neem zo snel mogelijk contact met ons op om het te bespreken. KLIK HIER. Wil je iets officieel aanhangig maken? In onze algemene voorwaarden staat hoe we officieel met klachten omgaan. Onze algemene voorwaarden vind je HIER .


.
.

Open Kielboot zeilen

Een open kielboot, zoals de PolyValk waar FlexSail mee vaart, is een sportieve, stabiele open boot van ca. 7 meter lang. Zeer geschikt voor zeilinstructie aan volwassenen en voor het varen van dagtochten met 2-5 personen. De boten zijn gevoelig voor elke windvlaag, maar omslaan is er niet bij. De Valk is tevens de meest gebruikte boot voor de verhuur en kan worden uitgerust met een buitenboord motor. Je draagt tijdens het zeilen je normale, sportieve kleren.

Bij groepsles wordt je door FlexSail ingedeeld bij een aantal medecursisten. Je kunt je individueel aanmelden. Je krijgt hoge kwaliteit zeilles en je leert veel andere mensen kennen. Groepslessen doen we vanaf onze locatie op De Kaag en alleen op weekenddagen. Je bent wel heel flexibel in de keuze van de datums waarop je je les wilt volgen. Groepsles geven we op niveau I, II en III.

Bij privéles krijg je een boot met een instructeur, exclusief voor jou of jouw groepje. Het programma wordt helemaal op jouw wensen en behoeften afgestemd en is zeer effectief. Bijkomend voordeel is dat je op elke dag van de week terecht kunt, op al onze locaties. Daarnaast mag je tot kort voor aanvang, je les nog verzetten naar een andere dag.

Dat is maar net hoe je bekijkt. Bij deelname van 2 of meer personen is privéles vaak goedkoper dan groepsles. Dit komt door de hoge effectiviteit van de zeilles. Je hebt dan namelijk meestal minder lessen nodig. De dagprijs staat sowieso vast, met hoeveel personen je ook komt (max. 4)

Jazeker! Een gezinscursus is een privécursus met een speciaal voor jullie gemaakt programma. Je kunt met 4 personen komen (in overleg soms 5) Minimum leeftijd van de kinderen is 5 jaar en ze moeten een zwemdiploma hebben.

Ja natuurlijk kan dat! De meeste cursisten komen alleen. Over het algemeen is groepsles dan de meest voordehand liggende keuze, maar natuurlijk kun je ook voor privéles kiezen. Hoe dat ook, je bent van harte welkom!

Het seizoen loopt van 1 april tot 31 oktober.
-PRIVÉCURSUS: Op elke dag van de week kun je les volgen, ma t/m zo.
-GROEPSCURSUS: We starten elke zaterdag en zondag met een nieuwe groepscursus. De lessen zijn op zaterdag en/of zondag en kies je voor onze flexdagen dan kun je het helemaal op jouw agenda afstemmen. Je hoeft dan dus niet persé 3 of 5 weekenden achter elkaar te komen.

Groepslessen doen we op De Kaag en privélessen doen we zowel op De Kaag als op Vinkeveen en Loosdrecht. Het exacte adres sturen we je toe.

De lesdagen duren van 09.30 tot 17.00 uur. Tussen de middag nemen we pauze voor de lunch en doen we een klein stukje theorie. De overige tijd zijn we op het water.

In principe is een cursusdag altijd een hele dag, van 09.30 uur tot 17.00 uur.
Bij privéles is het ook mogelijk om een dagdeel les te volgen (ochtend, middag of avond) Dit is niet via de website te boeken maar neem contact met ons op, en we gaan het regelen.

Ja, aan het eind van elke volledige zeilcursus krijg je een diploma of een vorderingenstaat. We hebben een zeer flexibele structuur dus je kunt zelf bepalen of je een volledige cursus wilt volgen of niet. Gemiddeld haalt 80% van de cursisten het diploma binnen de daarvoor gestelde dagen. Individuele ontwikkelingen en de weersomstandigheden kunnen het eindresultaat natuurlijk beïnvloeden.

Voor de niveau's I en II nemen we geen examen af. De instructeur beoordeelt of je aan het eind van de cursus aan de diploma-eisen voldoet. Vanaf niveau-III doe je wél een eindtoets, zowel theorie als praktijk. De eindtoets doen we tijdens de laatste cursusdag en brengt geen verdere kosten met zich mee.

Ja, de theorieles zit in de reguliere zeillessen verweven. In de ochtend en direct na de lunch doen we altijd een korte theorieles.

Nee, we zorgen ervoor dat de boot niet omslaat. We hebben zeer stabiele boten die zo gebouwd zijn dat dit eigenlijk niet kan gebeuren. Je kunt wel nat worden door opspattend water en door regen.

Op een valk kun je je normale sportieve kleding dragen en gymschoenen die geen strepen veroorzaken. Neem ook regenkleding mee tegen spatwater of regenwater. FlexSail stelt geen zeilkleding beschikbaar. Je krijgt van ons wel een zwemvest in bruikleen.

25% is tussen 20 en 30
55% is tussen 30 en 50
20% is tussen 50 en 65

We lunchen op het terras van een gezellig watersport restaurant. Bij groepsles is een goede zeilerslunch bij de prijs inbegrepen. Bij Privéles laten we je vrij om ter plaatse te kiezen en te betalen. Natuurlijk kun je ook je eigen lunchpakketje meenemen en dat op de steiger of op een bankje opeten.

Het is niet persé nodig, maar het is vaak wel handig als je al wat gelezen hebt. Een fijn boekje voor niveau I en II is "het kleine zeilboek" van J.P. Hoefnagels. Koop voor niveau III "het zeilboek" De boekjes koop je o.a. bij Bol.com.

Geplande privélessen kunnen op jouw verzoek tot 48 uur voor aanvang van de les worden verplaatst naar een andere datum. Geplande groepslessen gaan altijd door, weer of geen weer. Eventueel doen we een aangepast programma. Alleen bij zeer extreme weersomstandigheden kan de cursusleiding bepalen dat alle lessen worden afgeblazen. Hoor je niets, dan gaat de les dus gewoon door.

We geven zeillessen aan volwassenen én aan gezinnen. Gezinsles met kinderen zal altijd een privéles zijn, waarbij tenminste één volwassen deelnemer verantwoordelijk is voor de kinderen.

Ja, we leiden zelf onze instructeurs op tot CWO instructeur. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op. We zijn vaak op zoek naar uitbreiding van ons team.

We hebben zelf geen overnachtingsmogelijkheden. We kunnen je hierover wel adviseren.

Nee, maar je kunt een boot huren bij één van onze partners. Telefoonnummers vind je HIER.


.
.

Gezinszeilen

Gezinszeilen is een unieke manier om met je gezin het plezier in zeilen te ontdekken. Dat kan met een speciaal voor jullie gezin op maat gemaakte zeilcursus. Dat zal dan altijd een privécursus zijn. We besteden veel aandacht aan plezier beleven met zeilen en aan de gezinsdynamiek. Mogelijkheden zijn:
-Eén of meerdere dagen op een open kielboot met privéinstructeur.
-Een weekend, midweek of week Kajuitjachtzeilen in Nederland met privéinstructeur.
-Een week Kajuitjachtzeilen op de Middellandse zee met privéinstucteur.

Gezinszeilen is geschikt voor iedereen die in familieverband plezier wil hebben op een zeilboot, en nog wat wil leren ook. Als iemand even geen zin heeft om mee te doen, geen probleem, dan vaar je gewoon lekker mee.

Met een open kielboot of met een kajuitzeiljacht, het kan beide.

Als je voor een gezinscursus op een kajuitzeiljacht kiest, dan slaap je op de boot. Kies je voor een open kielboot, dan kunnen we je over een overnachtingsadres adviseren. Op de zeilschool zelf hebben we geen logeergelegenheid.

Ja, op de website geven we aan dat 4 personen het maximum is, maar voor kajuitjachtzeilen kunnen we een groter schip inzetten als je met meer dan 4 personen komt. Voor open kielboot hangt het af van de leeftijd van de kinderen. Vaak kan het ook met 5. Neem even contact op voor overleg.


.
.

Kajuitjachtzeilen Nederland

Dat is een robuust zeilschip met een binnenruimte. Wij varen met moderne, frisse kajuitjachten tussen de 10 en 14 meter lang voorzien van alle nautische- en comfortvoorzieningen. De schepen hebben geen helmstok maar een stuurwiel en een stille inboord motor voor de manoeuvres in de haven. Buiten draait alles om het zeilen. Binnen vind je de slaaphutten, een sanitaire ruimte, een keukentje, een zithoek en de navigatiehoek. En we hebben zelfs verwarming voor de kille avonden.

We geven privé zeilles op niveau I en niveau II (beginners en licht gevorderden). De cursus is altijd een weekend of langer waardoor we de gelegenheid hebben om de zeilles in te bedden in het varen van een prachtige tocht Friesland, IJsselmeer en op langere tochten de Waddenzee. Gedegen zeilles terwijl je ook een vakantiegevoel ervaart. Privéles dus maatwerk. Kijk voor alle info en de beschikbare lesonderdelen op de betreffende pagina of KLIK HIER

Het is niet persé nodig, maar wel erg nuttig als je al wat zeilervaring hebt opgedaan op bijvoorbeeld een open kielboot.

Wij geven in Nederland op onze kajuitjachten alleen Privéles. Natuurlijk kun je je individueel aanmelden, dan krijg je solo les. We hebben geen groepslessen in ons Nederland-pakket.

Slapen doen we aan boord. Je hebt per twee personen een knusse slaaphut.

Jazeker kan dat! Dat doen we zelfs heel erg vaak. je kunt gewoon een privécursus boeken en aangeven dat je met je gezin komt. We maken dan in overleg een speciaal programma. Voor specifieke vragen hierover kun je het beste even contact opnemen. KLIK HIER

Onze thuishaven bevindt zich direct aan het IJsselmeer en de Friese binnenwateren. De exacte locatiegegevens sturen we je toe.

Met een kajuitjacht kun je vrijwel altijd nog varen. Alleen bij extreme omstandigheden zeilen we niet of minder en doen we een aangepast programma. Wijzigen of annuleren kan helaas niet meer op een dergelijk korte termijn.

Aan het eind van elke volledige cursus ontvang je een FlexSail zeilcertificaat of vorderingenstaat. Op het certificaat staan alle onderdelen vermeld die je hebt afgerond of beoefend.

Nee, huisdieren zijn niet toegestaan.

De kans is niet groot, maar dat is voor iedereen verschillend en hangt ook van het weer en het vaargebied af. Bij harde wind en minder ervaren zeilers kiezen we meestal voor de Friese binnenwateren als oefengebied. Daar wordt niemand zeeziek.

Je krijgt van ons reddingsvesten in bruikleen, maar voor kleding moet je zelf zorgen. Je draagt je normale sportieve kleding op een zeiljacht en mocht het nat weer zijn dan is voor dagzeilen over het algemeen reguliere fiets- of wandel regenkleding voldoende.

Ontbijt en lunch eten we meestal aan boord. Maaltijden zijn niet bij de cursus inbegrepen dus daar moet je zelf voor zorgen. 's-avonds kunnen we zelf koken, maar het kan ook wel heel lekker zijn om dan even van boord te gaan en in een leuk restaurantje te eten.

Ja, de instructeur slaapt aan boord. Mocht je echt heel graag alleen met je eigen gezelschap zijn voor de nacht, dan kan dat tegen een meerprijs. De instructeur slaapt dan elders.


.
.

Kajuitjachtzeilen Middellandse Zee

Waar we in het buitenland varen is elk jaar anders en verschilt ook nog eens per seizoen. Het zijn in ieder geval altijd zeilgebieden waar we rustig vaarwater hebben en een comfortabele wind. Favorieten zijn Kroatië (midden Dalmatië) en Griekenland (Corfu, Lefkas, Athene) Exacte thuishavens zijn altijd pas aan het begin van het zeilseizoen bekend.

Op de pagina Prijzen zeilles kajuitjacht Middellandse Zee kun je deze informatie terugvinden. De exacte adresgegevens en tijden sturen we je toe.

Nee, niet persé. Het is wel handig als je al hebt leren zeilen op bijvoorbeeld een open kielboot.

Ja, voor de buitenlandreizen kun je je individueel aanmelden. Wij delen je dan in bij een aantal medecursisten. De meeste cursisten komen alleen of soms ook met z'n tweeën.

30% is tussen 25 en 35
55% is tussen 35 en 50
15% is tussen 50 en 65

Ja, we hebben gemiddeld net zoveel mannen als vrouwen aan boord.

Je leert varen met een kajuitzeiljacht op de Middellandse zee. Kijk voor de mogelijke onderdelen op de betreffende pagina van website KLIK HIER. We volgen het CWO-I/II programma, aangevuld met specifieke technieken voor de Middellandse Zee. Iedere deelnemer krijgt op zijn eigen niveau zeilles. De zeilweek heeft ook een hoog vakantiegehalte, dus mogelijk komen we niet overal aan toe.

Na afronding van een volledige zeilcursus krijg je altijd een diploma of een vorderingenstaat. Voor de zeillessen in het buitenland is dit dan een FlexSail zeilcertificaat kajuitjachtzeilen niveau I of II. Op het certificaat staat precies aangegeven welke onderdelen je hebt beoefend en afgerond.

Ja, als je fanatiek les wilt volgen dan kan dat, en als je even een dagje of een paar uurtjes wilt relaxen, dan is dat ook helemaal goed. We hebben ook geregeld deelnemers die "actief meezeilen" al voldoende vinden.

Ja dat kan! We maken dan een privé maatwerkcursus/vakantie voor jullie. Een schip met instructeur voor je eigen clubje. Afwijkende periode en een zelf gekozen schip is dan ook mogelijk. Neem contact op over de mogelijkheden, we denken heel graag met je mee. KLIK HIER

We slapen op de boot. Voor de cursisten zijn 2-persoons slaaphutten beschikbaar. Je deelt dus een hut met een medecursist. De indeling maken we in overleg. Wil je liever een hut voor jou alleen, dan kan dat ook. Neem contact op over de mogelijkheden KLIK HIER.

De kans op zeeziekte is niet groot. Ons zeilgebied heeft over het algemeen rustig vaarwater zonder al te veel golven en met een matige wind. Soms komen we op een wat ruiger stukje zee, zeker als het wat harder waait. Sommige mensen worden dan weleens misselijk, maar dat is echt incidenteel en altijd van korte duur. Als je van jezelf weet dat je er gevoelig voor bent, dan kun je het eenvoudig voorkomen door voor vertrek een reis pilletje te nemen. De instructeur heeft ook nog goede tips voor je.

Nee, zeker niet. We varen alleen overdag en gaan dan van plaats naar plaats. We hebben bijna altijd land in zicht. 's-nachts liggen we bij een gezellig plaatsje aan een kade of we liggen voor anker in een beschutte baai.


.
.
.

Bedrijfsuitjes

We varen onze zeiluitjes met Open Kielboten van het type "PolyValk". Een sportieve, stabiele open boot. Je draagt je normale, sportieve kleding en omslaan is er niet bij. Het programma wordt helemaal op maat voor jullie gemaakt en kan compleet worden verzorgd met lunch en BBQ. Erg populair is eerst een leuke zeilles en dan een wedstrijdje zeilen of een puzzeltocht varen. We leren je daarbij wat zeilbeginselen, waarna je zelf de wedstrijd vaart! Uiteraard blijft de schipper/zeilinstructeur bij je op de boot en houdt de boel heel goed in de gaten zodat er geen ongelukken gebeuren en boot overeind blijft. Na afloop een borrel en veel sterke verhalen!

Onze uitjes zijn altijd op het water. Naast zeilen kunnen we ook een evenement met Sloepvaren, roeien, kanoën, of suppen organiseren. Altijd met een spel- of wedstrijdelement erin. Alle combinaties zijn mogelijk en het is altijd maatwerk, dus neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden. KLIK HIER

We varen op de Loosdrechtse plassen, Vinkeveense Plassen en op de Kagerplassen.

Het minimum aantal deelnemers is 4. Het maximum is 100.
Tot 50 deelnemers kan altijd, en kunnen we vaak op korte termijn nog realiseren.
Tot 100 deelnemers op aanvraag en mits tijdig aangevraagd (=minimaal 3 maanden voor aanvang)

Ja dat kan. Het kan dan in de ochtend of in de middag. Een hele dag is wel het allerleukst, lekkere lunch erbij en 's-avonds een BBQ. Het kan allemaal.

Om een indicatie te geven:
Een halve dag zeilen, met koffie, zeilinstructie en een wedstrijdje kan al vanaf ca. €60,- p.p.
Een hele dag zeilen, met koffie en lunch, zeilinstructie, puzzeltochtje en wedstrijdje vanaf ca. €80,- p.p.
Het is altijd maatwerk, dus neem even contact op voor een concrete offerte. KLIK HIER

Ja, we hebben mooie vergaderruimtes beschikbaar. Moderne ruimtes met apparatuur voor je presentaties. Catering wordt verzorgd.

Nee hoor, dat is helemaal niet nodig. We leren je in een spoedcursus wat zeilbeginselen, en daarna stuur je zelf. Natuurlijk houdt de instructeur je nauwlettend in de gaten zodat er niets geks kan gebeuren.

Jazeker! ontbijt, lunch, diner, alles kan. We hebben schitterende locaties met terrassen aan het water.
Vaak is het ook leuk om op het water, of op een eilandje te lunchen. We nemen dan picknick boxen mee. Kan van eenvoudig tot zeer luxe. De dag afsluiten met een BBQ is ook een aanrader.

Echt slecht weer met de hele dag stromende regen en harde wind is zeldzaam. Net als volledig windstil weer. De kans op een buitje hoort er natuurlijk een beetje bij in Nederland. Bij extreme omstandigheden kunnen we een alternatief programma volgen. En, in overleg is het vaak mogelijk om een alternatieve datum te prikken.

Op onze zeilboten, sloepjes, roeiboten en kano's kun je je normale sportieve kleding dragen en gymschoenen. Zwemvesten stelt FlexSail beschikbaar. Je kunt wel nat worden van regenwater en van spatwater. Een zelf meegenomen regulier regenpak biedt daarvoor voldoende bescherming. Het is wel verstandig om een setje droge kleren mee te nemen. Voor suppen draag je een wetsuit of ga je in zwemkleding. Wetsuits hebben we (beperkt) in bruikleen.

Ja dat kan. Het heeft wel wat consequenties voor de verzekering. De schipper is namelijk verantwoordelijk en aansprakelijk.

FlexSail heeft zelf geen overnachtingsgelegenheid. We hebben wel contacten in de omgeving die jullie hiermee van dienst kunnen zijn. Luxe kamperen (Glamping) , vakantiebungalows, hotels en groepsaccomodaties behoren tot de mogelijkheden.

Menu